Dagens bilde
 Kalender
 Været
 Oppslagstavla
 Sjødata
 Om 9310.no
Annonse:

Tidligere saker og innhold kan sees på den opprinnelige forsida, her

** RELATERTE SAKER:
Kristin Agersborg trenger operasjon for ikke å miste beina

(24. Jun. 2015 - 23:19)

- Det har kosta meg nesten alt å kjempe denna kampen.
Kristin der hun trives best, i naturen. Privat foto.
Kristin der hun trives best, i naturen. Privat foto.

Endelig operasjon på Kristin

Etter at Staten nå går inn og dekker deler av den livsnødvendige operasjonen til Kristin Agersborg, har hun fått ryddet plass til en hasteoperasjon ved sykehuset Johns Hopkins i USA om få dager.

Skrevet av Kim Hauglid, 01. May. 2016 - 22:15
Oppdatert: 02. May. 2016 - 12:30

6913 visninger på denne saken.

25 år gamle Kristin Agersborg fra Sørreisa har i over 10 år slitt med sterke smerter i bena. Sykdommen ved navnet PAES, Popliteal Artery Entrapment Syndrome, er anlagt for mindre enn tre prosent av befolkningen, men kun aktive mennesker med godt trent muskulatur utvikler symptomene for sykdommen.

Det la drømmen om et aktivt liv og en karriere i Forsvaret i grus. En innsamling for å dekke den nødvendige operasjonen ble satt i gang i fjor sommer, målet var 470.000 kroner. 

Les mer:

+ 9310.no: Kristin Agersborg trenger operasjon for ikke å miste beina (24.juni 2015)

Opereres på onsdag

Det som har skjedd den aller siste tiden er at Staten har gått inn og sagt de vil dekke deler av utgiftene til operasjonen. Hvor dyrt det hele vil bli til slutt er uvisst, men uten de ca 250.000 kronene som hittil er innsamlet av venner, bekjente og ukjente det siste året, hadde neppe dette blitt utfallet nå.

Sykehuset Johns Hopkins har derfor ryddet plass til Kristin, og satt opp en "emergency" operasjon førstkommende onsdag. 

Etter å ha plukket jussen fra hverandre i samarbeid med en forsker, fikk hun gjennomslag, og Johns Hopkins som er ranket som det beste sykehuset i verden har ryddet timeplan sin, og skal operere Kristin på onsdag. Man vet foreløpig ingenting om det totale omfanget eller kostnader. 

I skrivende stund er Kristin på vei til Maryland i USA, og ventende på Gardermoen har hun skrevet et følelsesladd innlegg på sin åpne Facebookprofil.

- Eg veit ikkje ka eg skal tenke. Veit ingenting om utfallet. Men eg veit én ting. Eg hadde aldri vært klar for denna kampen uten alle som har støtta meg på en eller anna måte. Penga, ord, en klem.

- Eg må finne gode måta å sette ord på det når operasjonan e over. For det fortjene samtlige som har bidratt og stått på. Famile, venna, alle.
Klare overhode ikkje ta det inn over meg no. Men det skal eg gjøre kvær einaste gang eg kan stå opp uten denna blytunge ryggsekken på ryggen.

- Eg veit at uansett utfall har eg en knallhard kamp foran meg. Og eg GLEDE meg. Bring it on! Visst fanden skal jeg kjempe!

Det er her, ved Johns Hopkins Hospital i Maryland at Kristin har fått ryddet plass til en hasteoperasjon om få dager. Foto: hopkinsmedicine.org

Men det har vært tunge tider. Gjennom saken har hun kjempet mot mange instanser, leger og byråkrati. Det får hun utløp for i det samme innlegget.

- Som tusenvis av andre i vårt langstragte land, har eg vært offer for et korrupt og pill rottent system. Lega som lyg, beskytte kværandre, redigere journala for å berge eia ræv, driv kollektiv mobbing av pasienta.

- Det har vært en maktkamp uten like. Eg kunne skreve ei bok om alle stygge episoda de siste åran. Eg har null tillit te et system som overhode ikkje tåle dagens lys.  

- Eg har stilt opp på sykehus uten tima, sagt at eg ikkje forlate før dem ser på meg igjen. Finn meg ikkje i å bli sendt heim atter en gang.
Eg har snakka med advokata, fylkeslega, direktøra, avdelingsledera, helse og omsorgsministern, helsedirektoratet, helsepartementet, fleire titalls overlega, fysioterapeuta, you name it.

- Eg har søkt syv gang om behandling i utlandet. Eg har blitt avvist uansett kor eg har snudd og vendt meg.

- For nån år tilbake leste eg om Kjetil Bragstad i Aftenposten. Han va i bilen som kjørte over en IED (improvisert bombe, red.anm.) i Afghanistan. Ulykka tok livet av barndomskompisen hans Kristoffer Sørli Jørgensen.

- Bragstad fikk den eine foten revet av og har sia da kjempa en knallhard kamp mot staten. Hannes ord har brent seg fast ;

" - For meg har kampen mot staten vært tøffere enn kampen mot Taliban. Jeg har måttet fighte mot systemet, som til tider legger kjepper i hjulene for at jeg kan komme meg videre. Det har vært så ufattelig tungt, og jeg har brutt sammen flere ganger".

- Ekstremt sterke ord. 

- Eg har tenkt det samme utallige gang, både før og etter eg leste artikkeln. Eg ville heller kjempa mot Taliban. Eg ville heller brukt framtida mi i forsvaret, leve drømmen istede for å stå fullstendig på stedet hvil i livet.

9310.no er en lokal nettavis for Sørreisa kommune. Siden drives på privat
basis og initiativ av Kim Hauglid.

Nettavisa drives under enkeltpersonforetaket
Pixxl Nett og Salg Hauglid, med org.nr 989 008 102 MVA i Brønnøysundregistrene.

Adresse:
Ytterholtet 11
9310 SØRREISA

Telefon: 922 24 601

Epost: 9310@9310.no

Kontonummer: 9741 12 93010

Nettavisa skal drives etter regler og
retningslinger gitt i PFUs Vær Varsom Plakat.